Søvn er det prmiære

– Dette skjer i kroppen og hjernen når vi sover


Søvnforsker Ingvild West Saxvig er biolog i bunn, og genuint opptatt av hjernen og søvn. Søvn er helt essensielt for at kropp og hjerne skal fungere. – Men selv dyr uten hjerne ser ut til å sove.

Ingvild har alltid vært fascinert av menneskehjernen og minnet vårt. Da hun begynte på hovedfag på Universitetet i Bergen i 2000 så hun at forskning på bevissthet og minner stort sett gjøres på dyr. Og det passet dårlig for en forskerspire med pelsdyrallergi.

– Da en førsteamanuensis ville se på søvn og hukommelse hos mennesker, kastet jeg meg på. Dette er kort oppsummert komplekst. Men det er en sammenheng. Forskjellig type søvn påvirker ulike typer minner i hjernen vår, forteller Ingvild engasjert.

Etter hvert ble det mindre og mindre hukommelse, og mer og mer søvn. I dag jobber hun med søvn på heltid, som forsker på Haukeland universitetssykehus. I tillegg er hun engasjert av Wonderland til årets søvnundersøkelse.

– Jeg gleder meg til å fortelle om resultatene av denne undersøkelsen. Det er utrolig interessant å dykke ned i søvnmønstrene til folk.

– Men hvordan sover en søvnforsker, egentlig?

– Hehe, det var det da. Jeg sover stort sett godt! Som alle andre, sover jeg dårlig innimellom, men søvn er ingen stressfaktor for meg. Det er viktig å prioritere nok og regelmessig søvn, og å følge generelle søvnråd. Men så lenge man stort sett sover godt tror jeg det er best å ikke overfokusere på det.

Ingvild mener at du blir dårligere på søvn jo hardere du prøver, og den beste søvnen får du hvis du ikke styrer med det.

– Som en tommelfingerregel sier vi gjerne at dersom du fungerer godt på dagtid har du sannsynligvis fått nok søvn. Alle sover jo dårlig innimellom. Det er sjelden noen som alltid sover godt, sier Ingvild.

– Selv om jeg sover litt dårlig en natt kan jeg fungere gjennom dagen, og så vet jeg at da sover jeg bedre i morgen. Vi mennesker tåler det en gang iblant. Men det kan være en god ide å la bilen stå dersom man har sovet altfor lite en natt. Dersom søvnproblemene varer over tid, kan det imidlertid være lurt å gjøre noe med det, siden lite søvn over tid kan ha stor betydning for vår evne til å fungere på dagtid. Heldigvis finnes det gode behandlingsmetoder.

Søvn påvirker vår psykiske helse, og den psykiske helsen påvirker søvnen vår, ifølge Ingvild.

– Hva som kommer først av dårlig psykisk helse eller dårlig søvn er ofte vanskelig å konstatere, og heller ikke så viktig. Jeg er mindre opptatt av hva som kommer først, det kan gå begge veier. Dersom man sliter med både søvnproblemer og utfordrende psykisk helse skal begge behandles, mener Ingvild.

– Hva er den kuleste funfacten du har om søvn?

– Oi, den kuleste? Det er vanskelig å velge, det er så mye. Men noe som fascinerer meg mer og mer er diskusjonen om hvorfor vi sover. Det går an å angripe det fysiologisk; fordi hjernen og immunsystem trenger det. Men noen søvnforskere påpeker at også organismer uten hjerne sover. Så hva kan da være grunnen til at disse organismene sover? Dette synes jeg er utrolig spennende. Dersom man tenker seg at de første livsformene ikke hadde evne til å respondere på omverden, men at de etter hvert utviklet måter å reagere på, da er det søvn og ikke våkenhet som er den primære tilstanden. Så da er egentlig ikke spørsmålet om hvorfor vi sover relevant lenger, sier Ingvild engasjert.

Søvnundersøkelsen er nå gjennomført og resultatene kommer i løpet av høsten 2022. Følg med for mer spennende informasjon om søvn.

Ingvild West Saxvig, søvnforsker