Wondrest prosjekt, Marit Moe Bjørnbet SINTEF

– Wondrest er et veldig spennende prosjekt for SINTEF å være med på


– Wondrest er på mange måter et nybrottsarbeid, så dette er et veldig spennende prosjekt for SINTEF å være en del av. Her er nesten hele verdikjeden med på laget, dermed får vi en kultur for samarbeid, samtidig som nytenkning, innovasjon og bærekraft står i fokus.

Dette sier Marit Moe Bjørnbet ved SINTEF Manufacturing AS, som er forskningsleder for faggruppen produkt og bærekraft ved forskningsstiftelsen i Trondheim, som er et av Europas største, uavhengige forskningsinstitutter.

Miljøansvar både lokalt og globalt

Lars Stenerud er medeier, styreleder og daglig leder i Wonderland AS, og han har et sterkt ønske om at Wondrest-prosjektet skal bidra til at det blir lettere å ta mer bærekraftige valg.

– Vi har satt oss som mål at vi skal bli gode på å resirkulere sengene våre, og at vi skal bidra til å gjøre det enklere og mer lønnsomt å ta riktige miljøvalg. Vi skal ta mer miljøansvar både lokalt og globalt, vi skal bidra til å spre kunnskap om miljø og bærekraft, og ett av hovedmålene med denne satsingen er å halvere sengens miljøavtrykk, sier Stenerud.

– Dette handler om alt fra råvarene og ressursene som transporteres inn til oss, selve produksjonen i fabrikken, transporten av sengene ut til butikkene, hvordan vi skal nå fram med budskapet vårt til kundene våre, og hvordan vi skal produsere en seng der delene lett kan byttes ut og resirkuleres.

Mest mulig kunnskap om miljøavtrykket

Marit Moe Bjørnbet ved SINTEF Manufacturing påpeker at Wondrest-prosjektet nå er inne i en veldig viktig fase for den videre suksessen i prosjektet.

– Vi gjennomfører nå ulike miljøanalyser for å skaffe mest mulig kunnskap om miljøavtrykket i Wonderlands senger, der vi har tatt utgangspunkt i en av sengemodellene. Målet er at vi skal få et bredt, kvantitativt grunnlag for å kunne ta gode beslutninger i den videre prosessen, sier Moe Bjørnbet.

Hele verdikjeden er med

– Noe av det som er aller mest spennende med dette prosjektet er at nesten hele verdikjeden er med. Og det av vi avhengig av om vi skal nå prosjektmålet om en halvering av sengens miljøavtrykk. For dette avhenger av mye mer enn selve produksjonen i fabrikken, vi må også se på materialene som går inn i sengen og sengens levetid, for eksempel. Fra et miljøperspektiv hjelper det lite å bytte ut skummet i madrassen hvis dette forkorter sengens reelle levetid.

Strategier rundt sirkulasjon og gjenbruk

Forskningslederen og teamet hennes er nå omtrent halvvegs i miljøanalysene som SINTEF Manufacturing skal utføre i Wondrest-prosjektet. Når alle miljøanalysene av dagens seng er gjennomført, jobber forskningsteamet videre med å se nærmere på strategiene rundt sirkulasjon og gjenbruk.

– Jeg tror vi skal nå de målene vi har satt oss i prosjektet. Jeg tror vi greier å halvere sengens miljøavtrykk, og jeg tror også at vi skal få til en sirkulær forretningsmodell som er i tråd med bærekraftige prinsipper. Det som blir ekstra spennende etter det, er å se hvordan markedet reagerer på det nye produktet, sier Marit Moe Bjørnbet.

– Det blir ekstra spennende å se hvordan markedet reagerer på det nye produktet.
Marit Moe Bjørnbet, forskningsleder ved SINTEF.
Foto: SINTEF.

– Vi skal bidra til å gjøre det enklere å ta riktige miljøvalg.
Lars Stenerud, administrerende direktør i Wonderland.

Mer informasjon om Wondrest:

Millionsatsing på miljø og bærekraft