WondRest engasjerer

Wondrest skaper engasjement


– Wondrest er et viktig prosjekt med en klar ambisjon som engasjerer. Det å finne løsninger for å redusere miljøutslippene til en seng med så mye som 50 prosent er både utfordrende og svært inspirerende, sier prosjektdirektør i SINTEF Håkon Raabe.

Ifølge rapporter står madrasser for 10 prosent av massen som sendes til søppeldynger. Gjennomsnittlig levetid for en seng er 15 år, og etter endt liv blir så godt som ingenting av materialene gjenbrukt. Dette vil Wonderland og partnerne i Wondrest-prosjektet endre. 

Wondrest startet opp i 2020 og er nå kommet litt over halvveis. Prosjektet består av fem arbeidspakker, der de to første arbeidspakkene bestod av en miljøanalyse av eksisterende seng og utvikling av en ny seng med redusert avtrykk. Sistnevnte er fortsatt under arbeid. 

Mindre materialbruk

– Konseptsenga er designet av Wonderland i samarbeid med industridesigner og seniorrådgiver i SINTEF Einar Hareide. De skissene som eksisterer, er nå en slankere konstruksjon med mindre materialbruk. Både vi og Wonderland tror at forbrukeren framover vil lete etter produkter som visuelt uttrykker at det ikke er størst, tyngst eller dyrest. Noe er i ferd med å endres. For eksempel har vekten på gjennomsnittsbilen i Europa flatet ut og i noen tilfeller blitt redusert, stikk i strid med tradisjonen som har resultert i større og større biler. Dette er interessant, sier Håkon Raabe som er ansatt i SINTEF Manufacturing og Ålesund og prosjektleder for forskningsgruppa til SINTEF. 

Spennende fase av prosjektet

Prosjektgruppa er nå inne i tredje fase av prosjektet der de skal se på ulike forretningsmodeller rundt salg av den nye senga. 

– Nå er vi inne i en utrolig spennende fase. Miljøanalysen og konseptsenga viser at vi ikke med et redesign alene greier å halvere fotavtrykket. Det må kombineres med nye forretningsmodeller, løsninger for å få senga til å leve lenger og gjenvinning av materiale, sier Raabe. 

Nye forretningsmodeller?

Prosjektgruppa ser på hvordan slitedeler enkelt kan byttes ut, hvordan vi kan samarbeide med leverandører og hvordan vi skal distribuere sengene. Skal det kanskje være mulig for deg å leie din neste seng? 

– Når det kommer til salg og distribusjon ser vi at det kan bli endringer i de tradisjonelle forretningsmodellene. I andre bransjer har leie og leasing kommet langt, og er en naturlig del av forretningsmodellen. Dette er noe vi ser på også i dette prosjektet. Eller kanskje vi kan få til en vedlikeholdsavtale hvor du betaler inn en fast sum i måneden? Dette er bare på idéstadiet ennå og det gjenstår en del arbeid før vi kan konkludere med hva som vil passe markedet best, sier Raabe, som har jobbet med møbelbransjen i mange år, og kjenner Wonderland godt. 

Hele det underliggende motivet for forskningsprosjektet er at vi totalt sett gjennom levetiden til senga skal bruke mindre ressurser og materialer, men tilby en like god seng. I tillegg skal alle parter ha en business de kan leve av. Det blir veldig spennende å se resultatet av dette, sier Raabe.