Fremtidens søvn


Wonderlands inspirasjonskveld om søvn ble alt annet enn en søvnig kveld.
Over 300 gjester kom for å lære mer om søvn, helse og livskvalitet.

Vi i Wonderland er stolte av å kalle oss søvnpionerer og at vi gjennom mange års samarbeid med søvnforskere og samarbeidspartnere kan dele kunnskap for at du kan sove bedre. Forrige uke inviterte vi folk til Rauma Kulturhus for en hel kveld⁠ viet til søvn. Det ble en suksess, skal vi tro responsen fra den fullsatte salen.

Tips om god søvn

De aller fleste av oss vet at søvn er både nødvendig og viktig. Søvnforsker Ingvild West Saxvig vet mer om dette enn oss andre, og delte engasjert både forskningsresultater og gode råd om søvn- og søvnrytmer.

– Søvn er viktig for alt som skjer i kroppen vår: for at hjernen skal vaske ut avfallsstoffer, for å lære og huske, for et bedre immunforsvar og mange andre prosesser i kroppen. En god natts søvn gjør at vi presterer bedre, er mer oppmerksomme, reagerer raskere og er i bedre humør, sa Ingvild.

I følge Ingvild kan vi påvirke søvnrytmen vår med gode rutiner, dagslys tidlig på dagen og lage en god landingsfase uten for mye aktivitet før legging.

– Søvn kan ikke tas igjen. Det beste er å ha gode rutiner og ikke aktivere hjernen rett før legging. Har du ungdommer som vil sove lenge om morgenen, fokuser på å vekke dem på morgenen og behold den gode stemningen om kvelden i stedet for å mase om at de skal legge seg, var rådet fra Ingvild.

Et fullsatt Rauma kulturhus

Konferansier Arnt Øyvind Siem og søvnforsker Ingvild West Saxvig

Søvn på timeplanen

Ingvild mener også at det bør bli mer fokus og kunnskap rundt søvn, allerede i barneskolen.

– Mat og kroppsøving er viktige fag på skolen, kanskje søvn burde komme på timeplanen også?

Det var rektor på Åndalsnes barneskole, Nina Ellingseter Aandal, enig i. Hun delte sine tanker rundt viktigheten av god søvn og god læring.

– Det er klart det henger sammen. Jeg tror nok at de som driver med idrett får kunnskap om viktigheten av god og nok søvn inn med blodet i tidlig alder. Men det skulle vært mer fokus på søvn generelt og da er skolen en arena som kunne tatt det opp.

Søvnforsker Ingvild West Saxvig og rektor Nina Ellingseter Aandal

Søvn avgjørende for gode idrettsprestasjoner

Wonderland-ansatt Even Østigård er pappa til fotballproff Leo Skiri Østigård og har selv spilt fotball på 1. divisjonsnivå i Norge.

– God søvn er avgjørende for gode idrettsprestasjoner, og fokuset på søvn er en naturlig del av det å være fotballproff. Jeg prøvde å ringe Leo tidligere i kveld, da sov han, smilte Even.

Dele kunnskap

Vår daglig leder, Lars Stenerud, var også på scenen og understreket Wonderlands oppdrag.

– Wonderland skal lage kvalitetsprodukt som er gode å sove i. Vi skal rett og slett lage verdens beste seng for god søvn. I tillegg til at vi samler inn kunnskap om søvn som vi skal dele med andre. Slik som kvelden i kveld er et eksempel på, sa Lars.

Kvelden ble krydret med både god musikk fra en musikalsk trio fra Isfjorden, og humorinnslag med selveste «Fru Fjellfrid Constance Grytten», som ga publikum en god dose latterkuler. Vi trakk en vinner av en Wonderland-seng blant publikum, og den heldige vinneren kom fra Ukraina.

Wonderland-ansatt Even Østigård og pappa til fotballproff Leo Skiri Østigård

Arnt Øyvind Siem, Even Østigård, Ingvild West Saxvig og Nina Ellingseter Aandal

Lars Stenerud, adm. direktør Wonderland

Fjellfrid Constance Grytten (alias Tommy Høgset)

Trio Hanne/Nils/Esten fra Isfjorden

I foajeen viste Astero fram sitt nye prosjekt Bære – laget av resttekstiler fra Wonderland

Wonderland - pionerer på god søvn

Kveldens billettinntekter gikk til "Sosial arena" - et prosjekt for barn og unge i regi av Rauma kommune