5 enkle grep for bedre søvn
5 enkle grep for bedre søvn

5 enkle grep for bedre søvn

Nok søvn er helt nødvendig for å føle seg uthvilt. Søvn påvirker hele kroppen vår og kan ofte gå ut over humør, årvåkenhet og konsentrasjon.

Ifølge den landsdekkende undersøkelsen «Slik sover Norge» utført av Kantar på oppdrag for Wonderland, kommer det frem at hele 4 av 10 føler seg for lite uthvilt og er misfornøyd med egen søvn. Her er noen enkle tips som kan forbedre søvnkvaliteten din.

Velg seng etter din sovestilling
Velg seng etter din sovestilling

1. Velg seng etter din sovestilling

Søvn er en av de viktigste faktorene når det gjelder helsen din, så å investere i en god seng for økt søvnkvalitet er en investering i deg selv. I videoen under ser du hvordan du justerer fastheten slik at du får det perfekte grunnlaget for å sove godt!

Er sengen for hard vil det være vanskelig å ligge i en komfortabel posisjon fordi skulderen ikke får den riktige avlastningen. Er sengen derimot for myk, vil hoften synke for langt ned i madrassen, som kan medføre feilstilling og ubehag gjennom natten.

Riktig fasthet for skulder og hofte

Wonderlands senger har en mykere skuldersone og en fastere hoftesone. Skuldra trenger hjelp å komme godt ned i sengen samtidig som sengens fastere hoftesone gir støtte til det tyngre hoftepartiet. Et perfekt valg for deg som helst sover på siden!

Slik blir søvnkvaliteten bedre

Feil madrass kan føre med seg smerter og gjøre at du ligger mer urolig gjennom natten. Når vi sovner går vi nemlig raskt ned i den dype søvnen. Hvis sengen passer deg og din liggestilling, kan du ligge lenger i ro i denne dype og viktige søvnen. Musklene dine slapper bedre av, søvnkvaliteten blir bedre og du vil føle deg mer uthvilt når du våkner.

For myk ved hoften. Ryggsøylen er ikke rett.
For myk ved hoften. Ryggsøylen er ikke rett.
Hoften får riktig støtte. Ryggsøylen er rett.
Hoften får riktig støtte. Ryggsøylen er rett.

Slik justerer du våre senger og får bedre søvnkvalitet:

Få bedre søvn ved å optimalisere soverommet ditt
Få bedre søvn ved å optimalisere soverommet ditt

2. Få bedre søvn ved å optimalisere soverommet ditt

Hva er viktig for at du skal sove best mulig? Bør det være kaldt eller varmt, bekmørkt eller litt nattlys, tynn eller tykk dyne, mange puter, eller holder det kanskje med en? Bruk litt tid, test deg frem og finn ut hva som fungerer best for deg

Den generelle anbefalingen til Helsedirektoratet er at soverommet skal være rolig, mørkt og passe temperert. Men visste du at lys om morgenen er den viktigste faktoren som stabiliserer døgnrytmen? Derfor er det viktig å bli eksponert for dagslys hver dag.

Lys er med på å regulere døgnrytmen og utskillelse av hormonet melatonin, kroppens søvnhormon. I vintermånedene kan dette være et problem. Det er vanlig med økt tretthet og søvnproblemer på vinterstid, og er du spesielt plaget kan bruk av lyslampe om morgenen ha effekt. 

Prioriter søvn og døgnrytmen din
Prioriter søvn og døgnrytmen din

3. Prioriter søvn og døgnrytmen din

I en travel hverdag er det fort gjort å nedprioritere søvnen fordi det er så mye annet man skal rekke, men det bør faktisk være en av de øverste tingene på prioriteringslisten.

En god natts søvn gjør at du tenker klarere, reagerer raskere og konsentrerer deg bedre. Prøv å innarbeide deg en god søvnrutine hvor du legger deg og står opp til omtrent samme tid hver eneste dag, også i helgene.

Slapp av og finn roen 
Slapp av og finn roen 

4. Slapp av og finn roen 

Det kan være vanskelig å sovne hvis kroppen eller hjernen er i høygir. Prøv å etablere deg en rutine med avslappende aktiviteter i tiden før leggetid. Det kan for eksempel være å ta en varm dusj, lese en bok, skrive ned tanker, lytte på musikk eller drikke noe godt og varmt. 

Å bruke mobilen i senga kan gi urolig søvn og dårligere søvnkvalitet. Ifølge undersøkelsen «Slik sover Norge» bruker 28% av oss mobilen etter vi har lagt oss i sengen. Det er riktignok lett å ty til mobilen hvis du ikke får sove, men realiteten er at det er akkurat da du trenger skjermen minst.

For voksne anbefales det generelt å begrense skjermtiden med minst én time før leggetid, slik at kroppen får muligheten til å roe seg ned og gjøre seg klar for en god natts hvile. Hva med å la mobilen få sin egen dedikerte plass utenfor soverommet?

Sover du aller helst på magen, ryggen eller siden?
Ulike sovestillinger har forskjellige behov når det kommer til seng.
Tips om hvordan du velger riktig seng finner du her.

Vask sengen din jevnlig for bedre søvnkvalitet
Vask sengen din jevnlig for bedre søvnkvalitet

5. Vask sengen din jevnlig for bedre søvnkvalitet

Hvor lenge siden er det egentlig du vasket sengen din? Sengens materialer spiller en viktig rolle når det gjelder både søvnkomfort og holdbarhet.

Wonderlands senger har avtagbare og vaskbare tekstiler – til og med tekstilet på noen av hodegavlene. Alle avtagbare tekstiler tåler vask på 60°C. Tekstilene vasker du hjemme, med litt vaskepulver, skånsom sentrifugering og drypptørking – enkelt! Ved å følge våre enkle vedlikeholdsråd, vil du forlenge produktets levetid ytterligere og beholde de gode produktegenskapene lengst mulig.

Relaterte artikler