Archive for januar 2021

– Wondrest er et veldig spennende prosjekt for SINTEF å være med på

Dette sier Marit Moe Bjørnbet ved SINTEF Manufacturing AS, som er forskningsleder for faggruppen produkt og bærekraft ved forskningsstiftelsen i Trondheim, som er et av Europas største, uavhengige forskningsinstitutter.

Miljøansvar både lokalt og globalt

Lars Stenerud er medeier, styreleder og daglig leder i Wonderland AS, og han har et sterkt ønske om at Wondrest-prosjektet skal bidra til at det blir lettere å ta mer bærekraftige valg.

– Vi har satt oss som mål at vi skal bli gode på å resirkulere sengene våre, og at vi skal bidra til å gjøre det enklere og mer lønnsomt å ta riktige miljøvalg. Vi skal ta mer miljøansvar både lokalt og globalt, vi skal bidra til å spre kunnskap om miljø og bærekraft, og ett av hovedmålene med denne satsingen er å halvere sengens miljøavtrykk, sier Stenerud.

– Dette handler om alt fra råvarene og ressursene som transporteres inn til oss, selve produksjonen i fabrikken, transporten av sengene ut til butikkene, hvordan vi skal nå fram med budskapet vårt til kundene våre, og hvordan vi skal produsere en seng der delene lett kan byttes ut og resirkuleres.

Mest mulig kunnskap om miljøavtrykket

Marit Moe Bjørnbet ved SINTEF Manufacturing påpeker at Wondrest-prosjektet nå er inne i en veldig viktig fase for den videre suksessen i prosjektet.

– Vi gjennomfører nå ulike miljøanalyser for å skaffe mest mulig kunnskap om miljøavtrykket i Wonderlands senger, der vi har tatt utgangspunkt i en av sengemodellene. Målet er at vi skal få et bredt, kvantitativt grunnlag for å kunne ta gode beslutninger i den videre prosessen, sier Moe Bjørnbet.

Hele verdikjeden er med

– Noe av det som er aller mest spennende med dette prosjektet er at nesten hele verdikjeden er med. Og det av vi avhengig av om vi skal nå prosjektmålet om en halvering av sengens miljøavtrykk. For dette avhenger av mye mer enn selve produksjonen i fabrikken, vi må også se på materialene som går inn i sengen og sengens levetid, for eksempel. Fra et miljøperspektiv hjelper det lite å bytte ut skummet i madrassen hvis dette forkorter sengens reelle levetid.

Strategier rundt sirkulasjon og gjenbruk

Forskningslederen og teamet hennes er nå omtrent halvvegs i miljøanalysene som SINTEF Manufacturing skal utføre i Wondrest-prosjektet. Når alle miljøanalysene av dagens seng er gjennomført, jobber forskningsteamet videre med å se nærmere på strategiene rundt sirkulasjon og gjenbruk.

– Jeg tror vi skal nå de målene vi har satt oss i prosjektet. Jeg tror vi greier å halvere sengens miljøavtrykk, og jeg tror også at vi skal få til en sirkulær forretningsmodell som er i tråd med bærekraftige prinsipper. Det som blir ekstra spennende etter det, er å se hvordan markedet reagerer på det nye produktet, sier Marit Moe Bjørnbet.

– Det blir ekstra spennende å se hvordan markedet reagerer på det nye produktet.
Marit Moe Bjørnbet, forskningsleder ved SINTEF.
Foto: SINTEF.

– Vi skal bidra til å gjøre det enklere å ta riktige miljøvalg.
Lars Stenerud, administrerende direktør i Wonderland.

Mer informasjon om Wondrest:

Millionsatsing på miljø og bærekraft

Book en sengeekspert online

Du booker enkelt via vårt bookingsystem og du får en automatisk bekreftelse via epost. Påminnelse sendes ut via epost både 1 dag før og 15 minutter før møtet begynner. 

Når du skal delta i møtet, klikker du på linken i eposten du har fått. Vi bruker Microsoft Teams og du velger selv hvis du vil gi tilgang til kameraet eller kun til mikrofonen når møtet starter. Du kan bruke både PC og mobil uten å installere noen programvare. 

Vi gleder oss til å hjelpe deg!

 

Wonderland med millionsatsing på miljø og bærekraft

– Dette er veldig spennende for oss, og vi har lagt lista temmelig høyt. Vi har med oss Forskningsrådet på laget, som støtter denne satsingen med over 18 millioner kroner over tre år. Vi har innledet et tett samarbeid med SINTEF og NTNU, og i tillegg er flere bedrifter med i partnerskapet. Til sammen er dette en storsatsing til godt over 33 millioner kroner, sier styreleder og administrerende direktør i Wonderland AS, Lars Stenerud.

Kortreist produksjon

Med sin hovedbase i Åndalsnes og Romsdalen har Wonderland i over 50 år utviklet senger som skal gi de beste forutsetningene for god søvn. Siden oppstarten i 1969 har selskapet hatt fokus på å produsere senger med lang holdbarhet, bygd opp rundt en verdikjede av lokale, kortreiste underleverandører.

I tillegg leveres strømmen til sengeproduksjonen av et lokalt energiselskap, der energien produseres gjennom fornybar vannkraft. Bevisstheten om eget miljøavtrykk er derfor ikke noe nytt for Wonderland, men nå trengs noe mer. Vår tid krever nye grep, lokalt og globalt.

– Vår jobb er å bidra til at verden sover bedre

Det er heller ikke nytt for Wonderland å samarbeide med Norges fremste forskere. For å utvikle senger som gir de beste forutsetningene for god søvn, har det vært viktig for Wonderland å skjønne mest mulig om hvordan vi sover og hvor viktig søvn er for vår fysiske og mentale helse. Dårlig søvnkvalitet påvirker alle deler av livet, det gir økt risiko for helseplager og sjukefravær, og har betydelige økonomiske konsekvenser for samfunnet.

Derfor har Wonderland over flere år samarbeidet med internasjonalt anerkjente søvnforskere, der man i fellesskap har gjennomført søvnkonferanser og nasjonale soveundersøkelser.

– Vår jobb er å bidra til at verden sover bedre, og nå skal vi også gjøre det lettere å ta bærekraftige valg. Vi har satt mål av oss til å bli gode på å resirkulere sengene våre, vi skal bidra til å gjøre det enklere og mer lønnsomt å ta riktige miljøvalg, vi skal løfte oss og ta mer miljøansvar både lokalt og globalt, vi skal bidra til å spre kunnskap om miljø og bærekraft - og ett av hovedmålene med denne satsingen er altså å halvere sengens miljøavtrykk, sier Lars Stenerud.

Bli en del av en ny, sirkulær verdikjede

For å nå målet om å halvere sengens miljøavtrykk, må hele Wonderlands verdikjede kobles på, alt som skal til for å produsere en kvalitetsseng med lang holdbarhet. Hva skal til for å redusere sengens miljøavtrykk, og hvordan skal mest mulig av sengen kunne brukes opp igjen?

I stedet for en rett linje fra A til Å, der hele sengen til slutt ender opp som avfall, skal det nå jobbes fram en verdikjede som går i sirkel, som starter med råvaren og slutter med at så mye som mulig av sengen skal kunne gjenvinnes og bli en del av en ny, sirkulær verdikjede.

– Dette handler om alt fra råvarene og ressursene som transporteres inn til oss, selve produksjonen i fabrikken, transporten av sengene ut til butikkene, hvordan vi skal nå fram med budskapet vårt til kundene våre, og hvordan vi skal produsere en seng der delene lett kan byttes ut og resirkuleres, sier Stenerud.

Samarbeid er avjørende

Wonderlands storsatsing er ikke bare et samarbeid med forskere ved SINTEF og NTNU, som skal bidra med målinger, analyser, fakta og kunnskaper om hva som skal til for å skape endringer. Samarbeidspartnerne Recticel, Plasto, Måndalen Trevare, J.O. Moen Miljø AS og Møbelringen er en del av Wonderlands verdikjede, og er dermed avgjørende brikker for å kunne nå målet om å halvere sengens miljøavtrykk.

– Vår jobb er å bidra til at verden sover bedre, og nå skal vi også gjøre det lettere å ta bærekraftige valg.
Lars Stenerud, administrerende direktør i Wonderland.

Mer informasjon om miljøprosjektet Wondrest:

Et spennende prosjekt for SINTEF å være med på

 

Her er fremtiden - våre visjoner og tanker om miljø og bærekraft: